keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Parque Natural de Sierra Grazalema

Kävimme eilen vuokra-autolla ajelemassa päivän luonnonpuistossa, Sierra Grazaleman, el Bosquen ja Zaharan alueella. Alue on vuoristoista ja koko Andalucían vihreimpiä alueita. Korkein huippu, el Torreón, yltää 1654 metriin. Alueella on loistavat pyöräily, kanootti, kiipelily, retkeily- ja patikointimahdollisuudet. Kapeat serpenttiinitiet kulkevat pitkin vuortenrinteitä ja tarjoavat valokuvauksellisen kauniit maisemat alas laaksoihin.

Vuoristossa törmää myös varmasti hienoihin luontokappaleisiin, kuten kauriisiin ja vuohiin. Alueen lintuja ovat muunmuassa pikkukorppikotka (Neophron percnopterus), varpushaukka (Accipiter nisus), muuttohaukka (Falco Peregrinus), maakotka (Aquila chrysaetos) ja vuorikotka (Aquila/Hieraaetus fasciatus). Kotkia näimmekin kaartelemassa laaksojen yllä. Yksi osuikin kuvaan, se on se musta piste kuvan keskellä.

Pienet valkoiset vuoristokylät, Pueblos Blancos, tarjoavat aimoannoksen paikallista ja vielä toistaiseksi aitoa Espanjalaista, koskematonta tunnelmaa. Pysähdyimme Grazaleman kylään ruokailemaan. Tilasin Cádizin provinssin perinteisen herkun, Gambas al Ajillon, Katkarapuja valkosipulilla paistettuna oliiviöljyssä. Mahtava makuelämys taas kerran!

Suuri osa luonnonpuistosta on upeaa välimeren havumetsää. Hetken luulin jopa olevani Itävallassa tai Sveitsissä! Täällä kannatta vierailla touko-kesäkuussa tai syys-lokakuussa, sään ollessa parhaimmillaan. Patikointireittejä on paljon, ja niitä varten kannattaakin hankkia mahdollisimman hyvä kartta, esimerkiksi Editorial´s Alpina: Sierra Grazalema (1:25000) jonka mukana tulee käsittääkseni kävelyopas alueelle. Jos kaipaa rentoutumista niin tänne jos johonkin kannattaa tulla. Muutama päivä patikointia, hyvää ruokaa ja viiniä.Tunnelma on täällä niin käsittämättömän rauhallinen ja hiljainen. Tuntui, että aika on pysähtynyt.

Seuraava pysähdyspaikkamme oli Zahara de la Frontera. Se on alueen dramaattisimmalla paikalla oleva valkoinen, pieni kylä. Sen 1200-lukuinen rauniolinna vartioi alapuolellaan olevaa kylää ja koko laaksoa. Kylässä on myös juustotehdas, jonka myymälästä saa ostaa herkullisia paikallisia juustoja.

Suosittelen lämpimästi vierailemista Parque de sierra Grazalemassa, on sen verran vaikuttava paikka. Tulen varmasti palamaan joskus tänne vielä uudestaankin. Koko vaihdon kohokohtia. Ja se on paljon se.